Nazorg instructies

Do's & Don'ts

Je nieuwe tattoo verzorgen

Meest gestelde vragen en antwoorden.

Je tattoo is in feite een flinke schaafwond die moet helen. Net als bij een normale wond, verloopt de genezing van je tattoo volgens een vast patroon.

Alleen er is nu wel een héél groot verschil. Er zit nu letterlijk én figuurlijk een bloedmooie tattoo in!

En dát wil je graag zo houden. Je kunt het helingsproces niet alleen een handje helpen door je tattoo goed te verzorgen, maar ook door bepaalde dingen te laten, die je tattoo behoorlijk kunnen verzieken.

Wat kun je allemaal verwachten in die eerste weken na het tatoeëren? Hoe reageert het lichaam op je verse tattoo?

Het genezingsproces is grofweg in drie fasen in te delen.

  • 1e fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming
  • 2e fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes
  • 3e fase van het genezingsproces – Witte gloed

1e fase van het genezingsproces – Bloed en korstvorming

De eerste fase van genezing van je tatoeage begint al zodra je artiest klaar is met tatoeëren. Dat is de reactiefase en die duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. Je lichaam zet meteen álles in werking om je te beschermen tegen bloedverlies en infecties.

Ja, en niet te vergeten, je te beschermen tegen de nieuwe indringer….de tattoo inkt!

De eerste dagen is je lichaam vooral bezig om het bloeden te stoppen. Dat is het stollingsproces. Met het stollen wordt ook meteen een korstlaag gevormd. Die eerste korstlaag is noodzakelijk om je tattoo te beschermen tegen infecties en om je tattoo rustig te laten helen.

Let op! Te veel korst is niet fijn. Dat vertraagt de hersteltijd van je tattoo juist weer. Dikke korsten kunnen uitdrogen of scheuren en daarmee behoorlijke schade aanrichten aan je tattoo.

Blijf van je korsten af! Probeer ze er niet af te halen, daarmee kun je je tattoo beschadigen en het genezingsproces vertragen.
Wees ook extra voorzichtig bij het drogen na het schoonmaken. Zorg dat je je tattoo echt heel voorzichtig droogdept.

Hoe voorkom je te veel korstvorming?

Heel simpel. Door de overtollige inkt, bloed en wondvocht zoveel mogelijk van je tattoo af te wassen met water. Met name het plasma zorgt voor korst.

Als je je tattoo twee tot drie keer per dag schoonmaakt en steeds het wondvocht of de overtollige inkt wegwast, beperk je de korstvorming enorm.

Vooral die állereerste keer is het schoonmaken van je tattoo enorm belangrijk. Als je net de folie eraf hebt gehaald. Daar kan namelijk behoorlijk wat wondvocht, bloed en overtollig inkt onder zitten.

Dat schoonmaken is niet alleen om korstvorming te voorkomen. Tuurlijk niet. Naast water kun je ook speciale zeep gebruiken tijdens het schoonmaken. Er zijn zepen die speciaal voor tattoos ontwikkeld zijn, waarin ingrediënten zitten die jouw tattoo helpen om sneller te helen.

Zodra die eerste korstlaag is gevormd, gaat je immuunsysteem aan de slag. Er gaat meer bloed naar je tattoo om het te voorzien van zuurstof en de juiste voedingsstoffen. De witte bloedcellen zullen met man en macht proberen om de inkt op te ruimen. Dat lukt ze natuurlijk niet, want anders zou je niet eens aan je tattoo beginnen.

De inkt wordt door het lichaam in bolletjes ingekapseld en die blijven in de lederhuid zitten. Dat is een van de redenen waarom je gevraagd wordt om het wat rustiger aan te doen de eerste dagen. Dan geef je je lichaam meer rust om je tattoo te laten ‘zetten’.

TIP: Als je tattoo afgedekt wordt met een speciale tattoo folie zoals bijvoorbeeld die van ‘Second Skin’ gaat het verhaal over de korstvorming niet op. Dan komen er namelijk geen korstjes op je tattoo zolang de folie erop zit. Door je tattoo af te plakken met de tattoo folie ontstaat er een vochtig wondklimaat. Hierin verloopt het genezingsproces sneller omdat alle cellen, die aan het werk zijn om jouw tattoo te laten helen, dan lekker kunnen blijven bewegen.

Laat je tattoo niet uitdrogen

In deze fase is het belangrijk dat je je tattoo absoluut niet laat uitdrogen. Je tattoo heeft net als een normale wond, vocht nodig om te genezen. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar.

Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht. Let erop dat je niet te dik smeert, want dan kan je tattoo niet genoeg ademen.

Heb je per ongeluk te dik gesmeerd? Dan haal je de creme er gewoon voorzichtig vanaf met een schone doek. Het is nog beter als je je tattoo helemaal schoonmaakt en een nieuwe poging waagt om dun te smeren.

Tattoo opgezet en rood

Je zult merken dat je tattoo wat gaat opzwellen en rood wordt. Misschien de eerste dagen zelfs wat warmer aanvoelt. Dat is allemaal normaal. In welke mate dat gebeurt, hangt af van je gezondheid, de grootte en de plek van je tattoo èn niet te vergeten de werkwijze van je artiest. De ene artiest werkt nu eenmaal iets ruwer dan de andere.

Is je tattoo na een week nog steeds heel warm en rood? En is het juist erger geworden in plaats van minder? Neem dan contact op met je huisarts om te checken of je geen infectie hebt.

Gevoelig en moe

De eerste dagen zal je tattoo nog gevoelig zijn. Waar dat gevoel mee te vergelijken is? Een beetje vergelijkbaar met het gevoel wanneer je je verbrand hebt. Zeker als het een wat groter stuk is. Je zult je waarschijnlijk ook vermoeider voelen. Als je een lange tattoo sessie hebt gehad, kan het zelfs lijken alsof je wat grieperig wordt.

Lijkt? Ja, je lichaam is gewoon aan het herstellen van het tatoeëren.

Kijk er ook niet van op als je blauwe plekken krijgt rond je tattoo. Vooral als je artiest op sommige plekken iets ruwer heeft gewerkt. Verwar deze plekken niet met een blowout.

In deze fase zal slapen wat ongemakkelijk zijn.

2e fase van het genezingsproces – Jeuk en velletjes

Na een dag of vijf is het lichaam klaar om de huid te repareren en gaat het nieuwe huidcellen aanmaken. Dit is de regeneratie fase. Je tattoo ziet er niet meer zo shiny uit als in het begin, maar dat komt echt goed.

Je huid gaat nu herstellen en zich ontdoen van de dode huidcellen, of beter gezegd: je tattoo gaat vervellen. In welke mate je vervelt verschilt uiteraard per persoon en hangt al helemaal af van wat voor soort tattoo je hebt laten zetten. Maar een ding is zeker: je tattoo vervelt en zal droog aanvoelen.

Net als bij je korsten, moet je ook van je velletjes afblijven. Door er aan te pulken loop je het risico dat je je tattoo beschadigt en vertraag je de genezing van je tattoo.

TIP: Als je je tattoo regelmatig wast, verwijder je ook al aardig wat velletjes. Laat de tattoo zeep goed schuimen in je hand en was heel voorzichtig je tattoo met cirkelvormige bewegingen.

Trotseer die vervelende jeuk!
Met het repareren en vervellen van de huid worden ook de jeukzenuwen geactiveerd. Bij de een wat meer dan bij de ander.
Probeer echt niet aan je tattoo te krabben, zeker niet met je ‘vieze’ nagels. Je tattoo is enorm kwetsbaar en voor je het weet, beschadig je ‘m.

Deze fase, het vervellen en de jeuk, duurt ongeveer een week.

Het is niet de leukste fase, want als je tattoo flink vervelt ziet hij er niet altijd even aantrekkelijk uit.

3e fase van het genezingsproces – Witte gloed

Het einde van het helingsproces is in zicht! De meeste vellen en korsten zullen er inmiddels af zijn. En anders vallen ze er in deze week zeker wel vanaf.

Blijf je tattoo verzorgen in deze fase. Zeker als je tattoo droog aanvoelt.

In deze fase raken sommige mensen in paniek omdat de tattoo die onder de velletjes tevoorschijn komt, er nog niet zo mooi en fris uitziet als ze verwacht hadden. Het kan gebeuren dat er een soort witte gloed over de tattoo zit.

Je tattoo is nog steeds aan genezen. Er zit dan nog een laagje oude (dode) huid op, die nog vernieuwd moet worden. Dat komt vanzelf goed als je nieuwe huid tevoorschijn komt. Het duurt zo’n drie, vier maanden voordat je tattoo helemaal geheeld is en de plek in je huid heeft gevonden.

Ook al ziet je tattoo er nog niet helemaal zo helder uit als je verwacht, je kunt wel al controleren of je tattoo bijgewerkt moet worden. Of dat je een blowout hebt. Dan kun je alvast een nieuwe afspraak maken met je artiest om je tattoo eventueel bij te werken.

Geduld

Heb geduld en geef je tattoo de tijd om te genezen. Bij de een zal het wat sneller gaan dan bij de ander. Je lichaam doet er alles aan om je huid en je tattoo zo snel en mooi mogelijk te laten helen.

Je smeert je tattoo de eerste week twee keer per dag in namelijk; s’ochtends na het douchen/schoonmaken van de tattoo en s’avonds na het douchen/schoonmaken van de tattoo.

Vanaf de tweede week smeer je hem één keer per dag in (na het douchen of schoonmaken)

En de derde week smeer je hem alleen in als hij er erg droog uit ziet (nadat je hem hebt schoongemaakt).

 

LET OP!

Zodra je aan je tattoo gaat zitten is het belangrijk dat je handen schoon zijn. Vandaar dat het advies is om hem in te smeren direct na het douchen of schoonmaken aangezien je handen dan schoon zijn!

Ook is het belangrijk om te weten dat je niet te dik moet smeren, ook niet te dun, maar gewoon normaal..

Geen paniek! er is niks aan de hand!

Het is in ieder geval belangrijk dat je meteen stopt met smeren als je merkt dat je van een bepaald product flinke irritaties krijgt. Was in dit geval de crème of zalf er meteen vanaf en laat je tattoo helemaal tot rust komen.

Veel tattoo websites raden aan om je tattoo te verzorgen met Bepanthen of Bepanthol. Dat is helemaal goed, maar het kan gebeuren dat jouw huid daar niet goed op reageert. Hou dat goed in de gaten.

De allerbelangrijkste regel bij het insmeren van je tattoo is dat je niet te dik smeert. Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen.

Als je tattoo korstjes krijgt, moet je iets meer oppassen met insmeren.
Vooral bij dikke korsten.

Je tattoo zal in deze fase erg droog aanvoelen. Hierdoor krijg je misschien de neiging om je tattoo de hele tijd in te smeren. Niet doen! Zo loop je het risico dat je je tattoo verstikt en dat de dikkere korsten zich volzuigen met crème. Dat is niet goed voor je genezing van je tattoo.

Blijf gewoon smeren zoals je gewend bent en hou je vooral in. Blijf dus met je vingers van je tattoo af.

Als je korsten hebt, wordt aangeraden om je tattoo, na het schoonmaken, langer te laten drogen dan normaal. Zorg dat je korsten écht helemaal droog zijn voordat je ze insmeert.

Is er na de tattoo sessie folie gebruikt om je tattoo af te dekken? dan is het belangrijk de je de folie niet te lang laat zitten. Over het algemeen wordt aangeraden om de folie direct als je thuis komt eraf te halen.

Voordat je gaat douchen met je nieuwe tattoo, moet je op een paar dingen letten:

Was je handen voordat je je tattoo aanraakt

Handen wassen….maar ik ga toch onder de douche?

Dat klopt! Je kan je handen ook gewoon onder de douche wassen. Dat is het probleem niet. Als je het maar doet vóórdat je je tattoo aanraakt. Zeker in de eerste weken na het zetten. Dan is je tattoo heel erg kwetsbaar voor alle bacteriën. Je tattoo wassen doe je namelijk met je handen. 

Check de temperatuur van het water

Vergeet dit absoluut niet! Te warm water voelt ѐcht niet fijn op je tattoo. Dat niet alleen. Té warm water en ook de stoom, die dan vrijkomt, zetten je poriën weer wijd open. Zo loop je het risico dat de inkt eruit vloeit en je tattoo minder mooi wordt. Lauwwarm werkt het beste.

Check de douchestraal

Je wilt absoluut niet verrast worden door een jetstraal op je nieuwe tattoo. Dat is pijnlijk en niet goed voor de inkt. Zorg voor een zachte straal en voorkom dat je die straal te rechtstreeks op je tattoo zet.

Zorg voor de juiste zeep

Het schoonmaken van je tattoo doe je niet alleen met water, maar ook met een milde zachte alcoholvrije zeep.  Met zeep bedoelen bij voorkeur een zeepvrije zeep of wasgel met een huidvriendelijke pH-waarde. 

Weet waar je je tattoo mee gaat drogen

Na het douchen kan niet je zomaar je handdoek van het droogrek afpakken en je tattoo droogwrijven. Alsjeblieft niet! Het is belangrijk dat je je tattoo voorzichtig droogdept met een schone pluisvrije doek. 

Zorg voor de juiste aftercare

Na het douchen begin je meteen met het verzorgen van je tattoo. Zoek van tevoren al met welke tattoo crème of zalf je je tattoo wilt verzorgen. Je insmeren met een standaard bodylotion is uit den boze. Daar zitten stoffen in die je tattoo niet ten goede komen en zeker niet bijdragen aan het helingsproces van je tattoo. Gebruik een crème of zalf die speciaal voor tattoo verzorging ontwikkeld is. 

Hoe lang mag je douchen? 

En dan het douchen zelf natuurlijk! De belangrijkste regel is dat je dat vooral niet TE LANG doet. Vooral de eerste dagen niet. Maak je tattoo goed schoon. Spoel de zeep zorgvuldig af en ga er weer uit.

Je hoeft echt niet het record snel douchen te verbreken, maar de eerste weken is vijf minuten echt lang genoeg. We hebben je al verteld dat te veel warmte niet goed voor je verse tattoo is, maar te veel water is ook niet goed.

Dat maakt de tattoo week en daarmee zet je ook je poriën open en kan je inkt er makkelijk uit komen.

Hoe vaak mag je douchen?

Heel simpel! Je kan in principe net zo vaak douchen, als je je nieuwe tatoeage moet schoonmaken (minimaal twee keer per dag). Daar heb je natuurlijk niet altijd zin in. Tenzij je tattoo op een plek zit die je alleen goed onder de douche kan schoonmaken. Stap dan maar gewoon even onder de douche. Dat komt het genezingsproces van je tattoo zeker ten goede.

In principe begin je meteen met het insmeren van je tattoo nadat je hem voor de eerste keer hebt schoongemaakt. En dat is wanneer je de folie van je tattoo artiest mag verwijderen.

Maar let op!

Het kan zijn dat jouw artiest je vraagt om je nieuwe tattoo de eerste dag nog helemaal NIET in te smeren met een tattoo crème of zalf. Bijvoorbeeld omdat je tattoo eerst wat meer tot rust moet komen voordat je hem insmeert. Dus luister vooral naar je artiest. Hij of zij weet wat het beste is voor jouw tattoo.

Hoe vaak moet je een nieuwe tattoo insmeren?

De allerbelangrijkste regel bij het insmeren is dat je je tattoo ábsoluut NIET mag laten uitdrogen. Als je je tattoo zo’n twee, drie keer per dag insmeert, bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond, dan kan je tattoo bijna niet uitdrogen.

In de ochtend is het belangrijk dat je je tattoo eerst goed schoonmaakt om hem vervolgens zo snel mogelijk in te smeren. ’s Nachts verlies je namelijk heel veel vocht en zal je tattoo ’s ochtends bijna ‘schreeuwen’ om een laagje crème.

Wacht met smeren totdat je tattoo helemaal droog is. Anders trekt de tattoo crème of zalf niet goed in. Vergelijk het met je huid na een duik in de zee te snel insmeren met een zonnebrandcrème. Dat is ook bijna onmogelijk.

Overdag moet je het even aankijken. Als je voelt dat je tattoo te droog wordt, dan smeer je hem gewoon in.

Je helpt je tattoo sneller genezen als je je nieuwe tattoo eerst schoonmaakt voordat je hem insmeert. Ten eerste omdat je dan meteen alle infectie veroorzakende bacteriën weg wast met de zeep. En ten tweede voorkom je zo dat je té veel lagen crème op je tattoo smeert, waardoor je poriën kunnen verstoppen. Hierdoor vertraagt het genezingsproces van je tattoo.

Maak je niet meteen zorgen als het je niet altijd lukt om je tattoo schoon te maken. Bijvoorbeeld omdat je tattoo op een plek zit die je alleen maar thuis onder de douche kan schoonmaken. Dan doe je het gewoon als je weer thuis bent.

Als je tattoo aan het vervellen is, blijf je je tattoo insmeren. Het voelt echt heel fijn als je je tattoo insmeert. Je haalt dan niet alleen de overtollige velletjes weg, maar het helpt ook nog eens tegen de jeuk.

Wees wel heel voorzichtig bij het insmeren, zeker als je een wat dikkere zalf of crème gebruikt. Je trekt snel een velletje mee dat nog niet los genoeg zit, waardoor je tattoo beschadigt.

Net als bij het insmeren van je korsten, is het ook nu belangrijk dat je niet overdrijft. We weten dat je huid echt heel droog aanvoelt, maar je loopt al snel het risico dat je te veel crème op je tattoo smeert. Met als gevolg dat je je tattoo verstikt. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij je tattoo komen en geneest je tattoo minder snel.

TIP: Als je tattoo erg vervelt, is het fijn om je tattoo voorzichtig te wassen met een schuimende tattoo zeep. Je haalt dan al heel wat velletjes weg.

Dat mag je helemaal zelf weten. Het is alleen niet handig om zómaar iets op je nieuwe tattoo te smeren. Je tattoo is een open wond, die je zo snel mogelijk wilt laten helen.

Het is verstandig dat je kiest voor een product waar ingrediënten in zitten die het genezingsproces van de huid ondersteunen. Kies vooral voor een product waarmee je de huid niet afsluit. Als je je tattoo te veel afsluit, vertraag je het genezingsproces.

Er zijn allerlei producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor het genezen van tattoos. Tattoo crème, zalf, balm, lotion of butters. Voor ieder wat wils, maar niet elk product is voor iedereen geschikt.

Of misschien vind je een bepaald product gewoon niet fijn, omdat het bijvoorbeeld te vettig is.

Verschoon je bed voordat je met je nieuwe tattoo gaat slapen

Je bed verschonen is vooral nodig om je net gezette tattoo te beschermen. Zodat er zo min mogelijk vuiligheid of bacteriën in je nieuwe tattoo kan komen. Vergeet niet dat je tattoo een open wond is, die behoorlijk kan gaan ontsteken als er vuiligheid in komt.

Daarnaast is het nodig om je mooie lakens te beschermen. De eerste nachten kan er nog flink wat bloed, inkt en wondvocht uit je tattoo komen.

TIP: Het is handig om je bed te verschonen vóórdat je je laat tatoeëren. Als je tattoo eenmaal is gezet, is het niet comfortabel of zelfs te pijnlijk om zelf je bed op te maken.

Omdat er de eerste nacht nog wondvocht en inkt uit je tattoo kan komen, kan het gebeuren dat je ’s ochtends wakker wordt en merkt dat je beddengoed aan je tattoo vastgeplakt zit.

Blijf dan vooral heel erg rustig en trek dan zeker niet je dekbed zomaar van je tattoo af.

Het beste wat je dan kan doen, is je dekbed met lauwwarm water van je tattoo losweken. Ga desnoods met dekbed en al onder de douche staan. Als je het er maar niet in een keer vanaf trekt, want dan kun je je tattoo lelijk beschadigen.

Hele stukken huid kun je meetrekken als je de lakens er zomaar vanaf trekt. Hierdoor gaat je tattoo weer bloeden en kan er ook flink wat inkt verloren gaan. Het genezingsproces van je tattoo zal zeker vertragen.

Wees voorzichtig met het afdekken van je nieuwe tattoo

Datzelfde geldt voor als je je tattoo afdekt met bijvoorbeeld een T-shirt. Die kan na het slapen ook aan je tattoo vastgekleefd zitten. Maak ook dan je shirt nat met lauwwarm water en haal hem rustig los.

Tattoo afdekken met folie

Als je nog heel erg veel wondvocht en bloed verliest, kan je de eerste nacht je tattoo eventueel afdekken met folie. Zorg er dan wel voor dat je je tattoo de volgende ochtend héél goed schoonmaakt.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je tattoo artiest juist adviseert om de eerste nachten of dagen je tattoo af te dekken met folie. Luister vooral naar het advies van je artiest!

Probeer niet op je nieuwe tattoo te slapen

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt jezelf onmogelijk de hele nacht stil laten liggen.

Maar probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je op je tattoo gaat liggen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je tattoo vastplakt, maar zorg je er ook voor dat er voldoende zuurstof bij je tattoo kan komen. Dat komt het genezingsproces van je tattoo ten goede.

TIP: Heb je een tattoo op je been, voet of op je hand? Dan kan het handig zijn om er een kussen onder te leggen. Zo voorkom je dat je tattoo gaat zwellen.

Verzorg je nieuwe tattoo voor en na het slapen

Voordat je gaat slapen is het verstandig ook aan de verzorging van je tattoo te denken. ’s Nachts verlies je namelijk heel veel vocht.

Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je je tattoo goed verzorgt. Maak je tattoo eerst goed schoon met een tattoo zeep en smeer ‘m daarna in met een tattoo nazorg crème.

Vooral de eerste nacht(en) is het belangrijk dat je je tattoo goed schoonmaakt. Zowel ’s ochtends als ’s avonds! Hiermee was je het overtollige bloed, inkt en plasma weg en voorkom je lelijke korsten.

Geen huisdieren in je slaapkamer als je een nieuwe tattoo hebt

Hoe graag je het ook zou willen, laat je hond of kat niet bij je slapen als je net een nieuwe tattoo hebt.

Huisdieren dragen niet alleen heel veel bacteriën bij zich, waardoor je tattoo kan gaan ontsteken, maar het is ook levensgevaarlijk om je hond of kat aan je verse tattoo te laten likken. Ook al ben je dat niet van plan, als je slaapt heb je dat echt niet in de gaten.

Pas op met alcohol als je gaat slapen met je nieuwe tattoo

Het klinkt misschien heel erg betuttelend, maar pas op met alcohol als je net een nieuwe tattoo hebt. Te veel alcohol beïnvloedt niet alleen je slaap, maar bevordert ook niet het genezingsproces van je tattoo.

Probeer vooral de eerste dagen zo gezond mogelijk te eten en te drinken. Hiermee versnel je de genezing van je tattoo.

Geen paniek! Rustig met lauwwarm water losweken. Ga desnoods met kleding en al onder de douche staan. Probeer het vooral niet in een keer lost te trekken.

Hoelang moet je wachten voordat je kan sporten na het zetten van je tattoo? Dat hangt af van een aantal factoren:

  • Wat voor soort tattoo is gezet?
  • Op welke plek zit je tattoo?
  • Wat voor soort sport doe je?

Voor alle tattoos geldt, dat je de inkt wel even de tijd moet geven om zich te settelen in je huid. Zodra de inkt in je huid wordt geprikt, probeert je lichaam de inkt eigenlijk meteen te lozen. Tevergeefs natuurlijk.

Uit bescherming kapselt het lichaam de inkt in en worden het allemaal kleine bolletjes tattoo inkt in je huid.

Je moet niet alleen de inkt de tijd geven, maar ook je lijf zelf. Soms kan het zetten van een tattoo best een aanslag op je lichaam zijn. Dan moet je het gewoon een beetje rustig aan doen, om je lichaam de kans te geven om je tattoo goed te laten herstellen.

Wat voor soort tattoo is gezet?

Na hoe lang je mag sporten met je nieuwe tattoo, hangt onder meer af van wat voor soort tattoo is gezet. Heb je alleen een klein hartje gezet op je pols, dan is dat minder zwaar voor je lijf, dan wanneer je bijvoorbeeld een hele tattoo op je rug hebt laten zetten.

Het zetten van zo’n enorme tattoo is niet niks. Als je een hele dag door naalden in je lijf bent geprikt, dan moet je daar wel van bijkomen.

Op welke plek zit je tattoo?

Of je kan gaan sporten met je nieuwe tattoo, hangt ook af van op welke plek je je tattoo latten zetten. Als je voetbal speelt en je hebt een tattoo op je arm laten zetten, dan is dat minder problematisch dan een tattoo op je voet.

Heb je een nieuwe tattoo op je bicep? Dan is het niet handig om te snel dumbell curls te doen. Wacht hiermee zeker twee tot drie weken.

Wat voor soort sport doe je?

Dan komen we meteen bij de vraag van welke sport je doet. Hoe intenser je workout is, hoe groter de kans is dat je tattoo beschadigt en je tattoo later moet worden bijgewerkt.

Dat niet alleen, met hele intensieve inspanning heeft je lichaam ook minder de kans om je tattoo te laten genezen.

Kortom; wees voorzichtig met sporten als je net een nieuwe tattoo hebt.

Wat kan er eigenlijk mis gaan als je (te snel) gaat sporten met je nieuwe tattoo?

• Inktverlies

Als je heel erg veel zweet loop je het risico dat je last krijgt van inktverlies. Een beetje zweet is uiteraard niet erg, maar als je erg veel zweet tijdens het sporten, is dat niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je tattoo.

Vermijd bovenmatig zweten met je nieuwe tattoo.

• Irritatie

Je kleding kan ook aardig irritatie opleveren voor je tattoo. Als je kleding te strak zit, wrijft het te veel over je nieuwe tattoo waardoor deze kan beschadigen.

Als je kleding weer te wijd zit, kan dat weer zorgen voor infectiegevaar tijdens het sporten.

• Infecties

Als je gaat sporten met je net gezette tattoo loop je het risico dat je tattoo flink geïnfecteerd raakt. Het is waarschijnlijk geen nieuws voor je dat sportscholen vol zitten met bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor jouw tattoo.

Probeer de eerste weken zoveel mogelijk direct contact te vermijden met matjes, gewichten of de vloer van je sportschool.

• Littekens

Als je al wat verder bent met de genezing van je tattoo, kunnen eventuele korsten weer een belemmering zijn om te sporten. Door te intensief te bewegen kan er zomaar ineens een korst loslaten, terwijl dat nog niet de bedoeling is. Hierdoor kun je lelijke littekens krijgen.

Wees met voorzichtig met sporten als korsten hebt, ook bij lichte korstvorming

Hoe verzorg je je tattoo na het sporten?

Zodra je klaar bent met sporten, maak je je tattoo zo snel mogelijk schoon met een desinfecterende tattoo zeep.

Nadat je je tattoo hebt schoongemaakt, smeer je ‘m in met je nazorg product.

Veel sportaddicts beschermen hun tattoo tegen vuiligheid door ‘m in te smeren met vaseline. Dan kan natuurlijk, maar het is absoluut geen garantie dat er geen vuiligheid bij je tattoo komt.

Mocht je overwegen om je tattoo in te smeren met vaseline. Maak je tattoo na het sporten dan heel goed schoon, zodat je tattoo weer goed kan ademen.

Sporten met je nieuwe tattoo samengevat

Wanneer je mag gaan sporten met je nieuwe tattoo is moeilijk te zeggen. Dat hangt helemaal af van de soort tattoo, de intensiteit van je workout en wat voor soort sport je doet. Na het zetten van je tattoo moet je je tattoo in ieder geval wel even een dag de tijd geven om sowieso tot rust te komen. Probeer bovenmatig zweten en contact met je nieuwe tattoo zoveel mogelijk te vermijden.
Of je nu snel of niet gaat sporten na het zetten van je nieuwe tattoo, zorg er altijd voor dat je je tattoo goed schoonmaakt na het sporten.

Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken.  

Je tattoo is genezen wanneer je geen korsten of velletjes meer kan voelen als je met je vingers over je tattoo heen gaat. 

SMEER VOORAL NIET TE DIK!

Een te vochtige wond, verhoogt weer het infectiegevaar. Dat niet alleen. Door je tattoo te dik in te smeren, sluit je de huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dat is niet goed voor het genezing van je tattoo. Bovendien kan je zo puistjes of pukkeltjes op je je tattoo krijgen.

Het verzorgingsproces, het schoonmaken en het insmeren van je tattoo, blijf je herhalen totdat je tattoo geheeld is. Hoe lang het precies, duurt voordat je tattoo genezen is, verschilt per persoon. Ga maar uit van twee tot vier weken.

Tijdens het helen is het heel normaal dat de huid gaat jeuken. Ga dan in ieder geval niet krabben! Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tatoeage verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Het juist gebruik van tattoo aftercare zorgt voor minder of zelfs geen jeuk of korstvorming.

Je kunt gaan zwemmen wanneer de bovenste laag van je tattoo genezen is. Dat wil zeggen, als álle korsten en velletjes verdwenen zijn. Dat kan bij de een al na twee weken zijn, maar bij de ander pas na drie of vier weken.

Wees geduldig. Te snel zwemmen helpt de genezing van je tattoo absoluut niet. Verwacht niet dat je na een week kunt zwemmen.

Het maakt ook niet uit of je een grote of een kleine tattoo hebt. Beide zijn even vatbaar voor infecties. Het is trouwens niet alleen het infectie gevaar, waarom je niet mag zwemmen na het zetten. Als je langdurig zou gaan zwemmen, loop je ook nog eens het risico dat je kleuren vervagen. Dat zou zonde zijn.

Je mooie nieuwe tattoo is een open wond, die je ongelooflijk goed moet beschermen tegen ziektekiemen en bacteriën. Als je tattoo net gezet is, moet je er werkelijk waar álles aan doen om ‘m schoon te houden en ver weg van water te houden. Dat geldt trouwens ook voor als je je tattoo hebt laten laseren.

Zwembad

Chloor is je grote vijand in het zwembad zolang je tattoo nog niet genezen is. Het doet z’n best om alle bacteriën te doden, maar het is net zo dodelijk voor verse tattoos. Daarom kun je het zwemmen in de eerste weken maar beter laten.

Chloor kan énorme irritaties veroorzaken. Dat doet het sowieso al een beetje, laat staan als je met een net gezette tattoo gaat zwemmen. Vergeet niet dat je huid nog maar net aan het herstellen is en daarom nog heel kwetsbaar is. Van het chloor kan je tattoo ontzettend uitdrogen en schilferig worden. Met huiduitslag, vreselijke jeuk of pukkeltjes tot gevolg.

Dat niet alleen. Ook het infectie gevaar ligt op de loer. Chloor of een ander schoonmaakmiddel in het water, betekent niet dat het ook ècht schoon is en dat er geen enkele bacterie met je mee zwemt. Waardoor je tattoo kan gaan ontsteken.

Zee

Of het zwemmen in de zee met je nieuwe tattoo dan wel veilig is? Nee. De zee zit bomvol met ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Daar kan het zout in zee niet tegenop.

Zout kan trouwens dezelfde vervelende uitwerking op je nieuwe tattoo hebben als chloor.

Plas of rivier

Hoe verleidelijk en helder het water er ook uit ziet, het is ook niet veilig om in een heldere plas of rivier te duiken met je net gezette tattoo. Denk alleen al aan alle uitwerpselen van de vissen enzovoort.

Bad

Jezelf verwennen met een lekker warm bad zit er ook niet in, zolang je tattoo nog niet genezen is. Het maakt voor je tattoo namelijk hélemaal niet uit waar de bacteriën vandaan komen om geïnfecteerd te raken. De bacteriën die jij bij je draagt, zijn net zo schadelijk voor je tattoo.

Sauna

Alle soorten baden in de sauna, zoals een jacuzzi of bubbelbad, kun je ook gewoon links laten liggen. Die zijn absoluut niet goed voor jouw verse tattoo.

Het is niet alleen het water…

Blijf je netjes aan de rand van het zwembad zitten of liggen? Hou dan rekening met het feit dat de ligbedjes en de handdoeken ook niet brandschoon zijn.

Vakantie

Ga je op vakantie en wil je per se een tattoo nemen als aandenken aan je geweldige tijd? Probeer dan je tattoo zo veel mogelijk aan het eind van je vakantie te plannen. Dan hoef je je nieuwe tattoo niet zo héél lang uit de zon en het zwembad te houden.

Je kan met je nieuwe tattoo in de zon zodra de bovenste huidlaag helemaal geheeld is. Dat is als álle velletjes en korsten zijn verdwenen en je huid helemaal glad aanvoelt.

Wanneer dat precies is, verschilt per persoon. Dat is bij de een al na twee weken, bij de ander pas na vier weken.

LET OP! Dat de bovenste huidlaag genezen is, betekent niet dat je zomaar uren in de zon kan gaan zitten of liggen met je tattoo.

Het is alleen de bóvenste huidlaag die genezen is. Voordat álle huidlagen geheeld zijn, ben je zeker drie tot vier maanden verder.

Officieel wordt zelfs aangeraden om bij dit soort wonden minimaal drie maanden uit de zon te blijven.

Als je tattoo net genezen is, zorg dan dat je je tattoo de eerste weken goed in de gaten houdt als je de zon in gaat. Je merkt zelf wel of het iets te veel van het goede is of niet. Dek je tattoo meteen af als je voelt dat de zon net iets te veel gaat branden.

Nee, beter van niet. Nieuwe tattoos en zonnebank gaan niet samen.

Daar geldt precies hetzelfde voor als bij de echte zonnestralen. Daarom kun je ook pas onder de zonnebank met je nieuwe tattoo als de bovenste huidlaag genezen is.

Dus als álle velletjes en korsten verdwenen zijn en je huid hélemaal glad aanvoelt. Na twee tot vier weken ongeveer. Dat verschilt per persoon.

En ook dan raden we aan om de eerste tijd je tattoo toch extra af te dekken met een handdoek of een T-shirt als je onder de zonnebank gaat.

Ja natuurlijk! Maar niet als je tattoo net gezet is.

Zolang je tattoo nog niet genezen is, kan je beter geen zonnebrandcrème op je nieuwe tattoo smeren.

De ingrediënten van crèmes met zonbescherming kunnen je tattoo behóórlijk irriteren en zo het genezingsproces vertragen.

Als je tatoeage helemaal genezen is, raden we je het juist aan.

En stel dat je toch zonnebrandcrème op je net gezette tattoo smeert, dan verandert dat niets aan het feit dat de felle zon niet goed is voor je net gezette tattoo.

Het is echt het allerbeste voor je tattoo, om de eerste weken de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Het klinkt heel belerend allemaal, maar we hebben echt lelijk verbrande tattoos langs zien komen.

Met een net gezette tattoo is het eenvoudig. Gewoon afdekken in de zon of zoveel mogelijk uit de zon blijven.

Als je tattoo genezen is, kan je je tattoo beschermen tegen vervagen door je tattoo in te smeren met een crème met een factor (SPF).

Vergis je niet in de zonnestralen als het bewolkt is. Ook dan komt er UV licht door. Natuurlijk niet zoveel als bij een strakblauwe lucht, maar wel genoeg om je tattoo te laten vervagen.

In de zomer raden we je aan om je tattoo met minimaal factor 25 in te smeren.

Het is ook een beetje afhankelijk van het type huid dat je hebt. Als je snel verbrandt, kun je beter voor een hogere factor kiezen.

Als je lekker op vakantie gaat let dan op dat je een zonnebrandcrème uitzoekt die waterproof is. Althans….als je van plan bent om ook lekker te gaan zwemmen natuurlijk.

Hou op het water altijd rekening met het feit dat de UV stralen iets meer weerkaatsen en je misschien een hogere beschermingsfactor nodig hebt.

Huisdieren en tattoo’s gaan in het herstelproces uiteraard niet goed samen. Huisdieren dragen niet alleen heel veel bacteriën bij zich, waardoor je tattoo kan gaan ontsteken, maar het is ook levensgevaarlijk om je hond of kat aan je verse tattoo te laten likken. Ook al ben je dat niet van plan, laat ook zeker je huisdier niet bij je slapen want als je slaapt heb je dat echt niet in de gaten.

Hoe lang het duurt voordat een tattoo genezen is, verschilt van mens tot mens. Ook hangt het af van de grootte van jouw tattoo. Een kleine tattoo geneest sneller dan een grote tattoo, een tattoo die bijvoorbeeld jouw hele rug bedekt. Eigenlijk is dat wel logisch.

HERSTELTIJD VAN JE TATTOO

Gemiddeld genomen heeft je tattoo een hersteltijd nodig van twee tot vier weken. De bovenste huidlagen zijn dan genezen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld weer kan zwemmen of in bad kunt gaan. Wees nog wel voorzichtig met de zon. Nog niet alle huidlagen zijn dan hersteld. Dat duurt zeker drie tot vier maanden.

Door het zetten van de tattoo is er een wond(je) in de huid ontstaan dat tijd nodig heeft om te helen en dat goed verzorgd moet worden. Een goede tattoo verzorging helpt de huid genezen en houdt de tattoo mooi!

Het is belangrijk dat je de huid na het zetten van een tattoo helpt herstellen met een goede tattoo verzorging. Hiervoor zijn speciale tattoo nazorg producten ontwikkeld.

Hoe beter jij voor je tattoo zorgt, hoe sneller de huid geneest en hoe langer jouw tattoo mooi blijft. En dat is toch wat je wilt. 

Wanneer je een ontsteking hebt, wordt de huid rood, warm en dik en er kan pusachtig vocht uit lopen. In zeldzame gevallen breidt de ontsteking zich verder uit in het lichaam en kan dan bijvoorbeeld leiden tot een longontsteking.

Bij enige twijfel raadpleeg je tatoeëerder of huisarts meteen, hoe sneller je er bij bent hoe beter.

Vaak lossen kleine infecties zelf op bij goede verzorging, dit kan wel wat pijn met zich meebrengen en eventueel de tattoo aantasten.

De ernstige infecties komen bij de dermatoloog. ‘Als je last krijgt van pijn, zwelling en pus, dan is er wel een serieuze infectie. Deze worden vaak behandelt met antibiotica om schade aan de huid en tatoeage te voorkomen.

De pijngrens van mensen kan heel erg verschillen. Het blijft natuurlijk een fijne naald die het kunstwerk zet, dus je zal er altijd wel iets van voelen. Ook de plek maakt uit. Als je een tattoo op je onderarm, bovenarm of schouder laat zetten zal de pijn relatief meevallen.

tattoonetjes

verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging verzorging

LOCATIE

Veerplein 6

3331 LE, Zwijndrecht

SHOP INFO

Alleen open op afspraak.

SOCIAL MEDIA